Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ακράτεια ούρων στη γυναίκα … ακόμη Taboo ή πρόβλημα με λύση;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ 
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΕΠ. ΚΑΖΑΝΑ

 TABOO ή πρόβλημα με λύση; Η ακράτεια ούρων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολυάριθμες γυναίκες της σύγχρονης κοινωνίας, διαφόρων ηλικιών, που δύσκολα όμως το μοιράζονται και αναζητούν λύσεις.

Ίσως γιατί και μόνον η ιδέα της ακράτειας προκαλεί αμηχανία, αρνητικά συναισθήματα, ντροπή ή και τρόμο; Ίσως ακόμη γιατί κατά κάποιο περίεργο τρόπο το έχουμε συνδέσει με την ηλικία και η παρουσία της δημιουργεί την αίσθηση πως πλησιάζουν τα αναπόφευκτα γηρατειά;!
Όπως κι αν το δούμε, αποτελεί πρόβλημα που ωστόσο έχει λύση!
Σύμφωνα με έρευνες η ακράτεια ούρων επηρεάζει το 10-70% των γυναικών και στις ηλικιωμένες γυναίκες φτάνει στο 50%.
Η επίπτωσή της παρουσιάζει σημάδια αύξησης με την πάροδο ηλικίας, και παρότι αποτελεί πρόβλημα πολλές είναι οι γυναίκες που διστάζουν να αναζητήσουν την βοήθεια των ειδικών.
Πιο συχνό φαινόμενο ακράτειας ούρων προέρχεται από προσπάθεια (σ.σ.: Stress Urinary Incontinence), η οποία αντιπροσωπεύει το 29-75% των περιπτώσεων. Ένα δυνατό φτέρνισμα, ένας ισχυρός βήχας, κάτι που ισχύει σε περιπτώσεις καπνιστριών ή χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, μπορεί να επιβαρύνει και να χειροτερεύσει τα συμπτώματα της ακράτειας από προσπάθεια.
Πιο σοβαρές μορφές της ακράτειας ούρων παρουσιάζονται με την πάροδο των χρόνων και ειδικά σε γυναίκες άνω των 70 ετών!
Για όσες επιθυμούν θεραπεία προτείνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η προγραμματισμένη ούρηση, οι ασκήσεις κύστης και πυελικού εδάφους, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός πρόσληψης καφεΐνης και διαφόρων υγρών και άλλες ακόμη μικρές καθημερινές συνήθειες που ενδεχομένως να επιβαρύνουν την κατάσταση.
Υπάρχει βεβαίως και η φαρμακευτική θεραπεία.
Στα ερωτήματα που απορρέουν απ’ αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, μας δίνει απαντήσεις και συμβουλές ο Ιατρός Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Νικόλαος Επαμ. Καζανάς.

● Τι είναι η Ακράτεια Ούρων και πώς εμφανίζεται; Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που τη συνοδεύουν ή που μπορούν να προειδοποιήσουν;
«Ακράτεια είναι απώλεια ούρων που εμφανίζεται, παρά τη θέληση, είτε σε ελάχιστη ποσότητα, όπως σταγόνες, είτε σε αρκετή ποσότητα που αναγκάζει τη γυναίκα ακόμη και να φορά απορροφητικές σερβιέτες, σπανιότερα, έως σημείου τέτοιου, ώστε να αδυνατεί η γυναίκα να αποτρέψει το πλήρες άδειασμα της κύστης. Άλλοτε τα επεισόδια απώλειας είναι ιδιαίτερα συχνά κι εμφανίζονται απρόκλητα, χωρίς τίποτα να έχει προαναγγείλει τι θα συμβεί, άλλοτε εμφανίζονται μόνο μετά από συγκεκριμένο ερέθισμα, όπως τρέξιμο ή ανέβασμα σκάλας. Όταν η ακράτεια εμφανίζεται μετά από απότομη αύξηση της πίεσης της κοιλιάς, όπως μετά από βήχα, γέλιο ή φτέρνισμα, ή και με παρατεταμένη πίεση όπως περπάτημα, ή τρέξιμο, τότε μιλούμε για «Ακράτεια ούρων από προσπάθεια». Όταν η ακράτεια εμφανίζεται μετά από ξαφνική επιθυμία για ούρηση, που δεν προλαβαίνει η ασθενής να την αναστείλει, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα εκλυτικό ερέθισμα, συχνά μόνο με το που βάζει το κλειδί στην εξώπορτα για να μπει στο σπίτι της, ή και χωρίς καμιά προειδοποίηση, αντιλαμβανόμενη απλώς ότι βράχηκε το εσώρουχό της, τότε έχουμε να κάνουμε με την «Ακράτεια λόγω επιτακτικής ανάγκης». Ο συνδυασμός και των δύο παραπάνω φαινομένων συνιστά την «Μικτού τύπου ακράτεια». Όταν υπάρχει σταθερή απώλεια μικρών ποσοτήτων ούρων επειδή η κύστη υπερδιατείνεται και δεν μπορεί να κρατήσει παραπάνω ποσότητα, λόγω κάποιας απόφραξης της ουρήθρας, όπως επί σημαντικής πρόπτωσης της κύστης (κυστεοκήλη), ή επί σημαντικής νευρολογικής βλάβης, μιλάμε για «Ακράτεια από υπερπλήρωση». Άλλα συνοδά συμπτώματα με τη μια ή με την άλλη μορφή της ακράτειας, εκτός από τη διαρροή των ούρων αυτή καθ’ αυτή και την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, είναι η συχνουρία, η νυχτουρία, όταν δηλαδή ξυπνά μέσα στη νύκτα την ασθενή η ανάγκη να ουρήσει, η ενούρηση, όταν βρέχεται το κρεβάτι την νύχτα ή η δυσουρία, δηλαδή πόνος την ώρα που αδειάζει η κύστη.»
Φωτογραφία 1: Πρόπτωση ( κατά σειρά) κύστης, εντέρου, μήτρας
Φωτογραφία 2: Ουροδυναμική μελέτη
Φωτογραφία  3: Ταινία κάτω από την ουρήθρα για την διόρθωση της ακράτειας από προσπάθεια

Μπορεί να θεωρηθεί ως μια αναμενόμενη, ίσως και αναπόφευκτη έκπτωση της λειτουργίας της κύστης, που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων;
«Αναμφίβολα, η επίδραση της ηλικίας είναι σημαντική, καθώς το δέρμα του κόλπου, οι σύνδεσμοι, τα νεύρα, οι μύες της περιοχής, υφίστανται τη φυσική εκφύλιση των χρόνων, κατά τρόπο ώστε και ο έλεγχος της ούρησης και η ανατομική θέση της κύστης και των άλλων οργάνων της περιοχής να επηρεάζονται ή και να μετακινούνται από την φυσική τους θέση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ηλικία είναι ο μόνος κι ο αποκλειστικός λόγος της ακράτειας, ειδάλλως κάθε γυναίκα που θα ξεπερνούσε κάποιο ηλικιακό όριο θα εμφάνιζε ακράτεια, με την ίδια βεβαιότητα που θα εμφανίσει ρυτίδες, κάτι που όμως δεν συμβαίνει. Άλλωστε, ακράτεια εμφανίζεται, έστω και με περιορισμένη συχνότητα και σε νέες γυναίκες, για απλούστερους λόγους, όπου δεν έχει επέλθει ούτε γήρανση, ούτε κακοποίηση των ιστών της περιοχής.»

Πού οφείλεται; Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι αιτίες;
«Είναι αρκετές! Οι συνηθέστερες αιτίες θα μπορούσαν να διακριθούν σε αυτές που εμφανίζονται αιφνίδια, σε βραχύ χρόνο και αντιμετωπίζονται κατά κανόνα ευκολότερα, όπως μια μόλυνση, δηλαδή  κυστίτιδα, ή απώλεια που οφείλεται στην επίδραση φαρμάκων, όπως τα διουρητικά ή τα φάρμακα για ψυχικές νόσους. Άλλοτε πέτρες ή και πολύποδες στην κύστη,  που ερεθίζουν το τοίχωμα της, μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια. Υπάρχουν κι οι αιτίες που επιδρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο πολύπλοκες στην αντιμετώπισή τους. Για παράδειγμα, η έλλειψη ικανοποιητικής στήριξης του εδάφους της κοιλιάς -αυτό που ονομάζεται «πυελικό έδαφος»-, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πρόπτωση. Οι παλιότερες γυναίκες περιέγραφαν την κατάσταση αυτή, λέγοντας: "της βγήκε το πρόσμουλο", στην ακραία, μορφή, βέβαια, που η πρόπτωση έχει προχωρήσει σε σημείο να εκστρέφεται ο κόλπος, όπως γυρνά ανάποδα το μανίκι αν τραβήξουμε το χέρι μας απότομα, ώστε τμήμα του κόλπου να προβάλει χαμηλότερα από τα έξω γεννητικά όργανα. (εικ. 1) Συχνότερη αιτία για την εμφάνιση και της πρόπτωσης και της ακράτειας είναι οι κολπικοί τοκετοί. Άλλη αιτία μπορεί να είναι νευρομυικής φύσης, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, ή σκλήρυνση κατά πλάκας ή κακώσεις σπονδυλικής στήλης, κ.λπ. Σπανιότερα, μπορεί καιρό μετά από ακτινοβολία ή χειρουργείο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του εντέρου, να δημιουργηθούν συρίγγια που επίσης ευθύνονται για απώλεια ούρων, όπως και μετά από εργώδη και τραυματικό τοκετό.»

● Στην ελληνική κοινωνία η ακράτεια μοιάζει κάτι σαν ταμπού, αφού κάποιες γυναίκες, δυσκολεύονται να το αναφέρουν, στερούμενες και της βοήθειας που θα μπορούσαν να έχουν. Κάποιες άλλες θεωρούν ότι είναι το αναγκαίο κακό ενός φυσιολογικού τοκετού. Πώς θα μπορούσε να τις συμβουλέψει κάποιος ώστε να αναζητήσουν τη λύση και πότε είναι η σωστή στιγμή;
"Μόλις "θέσατε τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων"!
Κατ’ αρχήν, είναι δυστυχώς «ταμπού» και δεν είναι ειδοποιό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όλων των κοινωνιών ιδιαίτερα των λεγόμενων «προηγμένων», όπου οι απαιτήσεις επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας της σύγχρονης γυναίκας είναι αυξημένες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας. Άρα, είναι μάλλον πολλές για να θεωρούν τον εαυτό τους περιθωριοποιημένο και το πρόβλημα είναι συχνότατο για να κρατιέται απαγορευμένο μυστικό. Στην Αμερική το έχουν 13 εκατομμύρια γυναίκες! Δυστυχώς 7 στις 10 από αυτές τις γυναίκες αποφεύγουν να μοιραστούν το πρόβλημα, ακόμη και με τον άντρα τους! Από όποια σκοπιά κι αν το δείτε, είτε με ψυχαναλυτική διάθεση, παρατηρώντας την επιβράβευση του μικρού παιδιού από το περιβάλλον του όταν αρχίζει σιγά – σιγά να ελέγχει την λειτουργία της κύστης του, είτε με "κοινωνιολογική" προσέγγιση, η απαξία που μπορεί να αισθάνεται κάποιος με τέτοιου είδους προβλήματα, είναι άνευ λόγου, γιατί  η όποια νόσος, όπως κι αν προβάλει, δεν είναι "αποτυχία", ούτε "κατάρα", αλλά υπενθύμιση της φθαρτότητάς μας. Μάλλον εμείς οι γιατροί θα πρέπει να επωμιστούμε το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για την υπερσημασιοδότηση του προβλήματος, γιατί ίσως πλημμελώς το προσεγγίζουμε, μη ρωτώντας για τυχόν τέτοια συμπτώματα, όταν παίρνουμε το ιστορικό της ασθενούς, ή μην ενημερώνοντας τις γυναίκες για το πόσο πιθανό ή όχι είναι να συμβεί κάποια στιγμή της ζωής τους και πολύ περισσότερο αφήνοντας τις να υποθέσουν ότι είναι αναπόφευκτο, κάτι σαν καμπανάκι γήρανσης ή εκδήλωση «ανηκέστου βλάβης». Γι αυτό κι είμαστε εμείς που πρέπει να τις πείσουμε να απαλλαγούν από το βάρος! Ξέρετε, ακόμη κι από τις γυναίκες εκείνες που αναζητούν μια λύση και προσέρχονται στο γυναικολόγο τους τακτικά, μόνο οι 4 στις 10 θα το συζητήσουν μαζί του, αν δεν ερωτηθούν πρωτίστως από αυτόν.
Όσον αφορά τον φυσιολογικό τοκετό, όπως προανέφερα, η απάντηση είναι ναι, αποτελεί αιτία δημιουργίας ακράτειας ή/και πρόπτωσης στο μέλλον, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον δεύτερο τοκετό και άνω. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά από δύο παιδιά και πάνω, θα εμφανίσουν στο μέλλον κάποια, έστω και μικρού βαθμού ακράτεια ούρων, και 2 στις 3 από αυτές θα εμφανίσουν κάποιου βαθμού πρόπτωση και, πολύ σπανιότερα ακόμη, κάποιου βαθμού ακράτεια κοπράνων. Η προοπτική αυτή, βέβαια, όσο ανησυχητική κι αν ακούγεται, δεν αποτελεί επ’ ουδενί λόγο, ούτε καν αποχρώσα αφορμή, για να προτρέψεις μια γυναίκα να στραφεί στην καισαρική τομή, ευελπιστώντας ότι δεν θα της συμβούν όλα αυτά!
 Οι επιπλοκές της καισαρικής είναι ακριβώς οι διπλάσιες σε συχνότητα εμφάνισης από αυτές του φυσιολογικού τοκετού. Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες, από πλευράς μαιευτήρα ή μαίας, που πρέπει να τηρούνται στον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνεις έναν τοκετό, όπως και η ανάγκη να ακολουθήσει η γυναίκα ένα πρόγραμμα ασκήσεων, κατά τη λοχεία, για την ενδυνάμωση των μυών της πυέλου.
Πάντως, η σωστή στιγμή για μια γυναίκα με πρόβλημα ακράτειας ούρων να αναζητήσει βοήθεια είναι όταν αρχίζει να αλλοιώνεται η ποιότητα ζωής της. Οι νεώτερες, για παράδειγμα, ίσως όταν αντιληφθούν απώλειες τη στιγμή της άθλησης, ή την ώρα της επαφής, ενώ οι γηραιότερες όταν σηκώνουν το εγγονάκι τους αγκαλιά. Άλλες γιατί μπορεί να βρίσκονται σε αίθουσα διδασκαλίας και να μην τους είναι εύκολο να διακόψουν, όποτε αισθάνονται επιτακτική την ανάγκη να αδειάσουν την κύστη τους, ενώ άλλες γιατί είναι αναγκασμένες να έχουν συνέχεια τα χέρια τους στα νερά. Κι όλες αυτές μπορεί μέχρι πρότινος να το έλεγχαν, γιατί τα επεισόδια ήταν σποραδικά ή μικρού βαθμού, ενώ τώρα πια τις φέρνουν σε δυσχερή θέση, ώστε να συρρικνώνουν τις επαγγελματικές ή τις κοινωνικές τους δραστηριότητες φοβούμενες την ατυχή στιγμή σε δημόσια θέα.»

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η αιτία της ακράτειας ούρων;
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συμπληρωματικοί ο ένας του άλλου, που διαδοχικά οδηγούμαστε από τον απλούστερο στο πιο σύνθετο. Οι περισσότεροι ουρογυναικολόγοι θεωρούν ότι η καλή λήψη ενός ιστορικού, μαζί με μια λεπτομερή κλινική εξέταση της περιοχής, μπορεί να δώσει απάντηση στο 80% των περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, απλές εξετάσεις όπως, γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων, υπερηχογράφημα πυέλου, αλλά κι άλλα απλά διαγνωστικά εργαλεία, όπως "ημερολόγιο κύστης", όπου η γυναίκα καταγράφει τα επεισόδια ακράτειας σε σχέση με τα υγρά που καταναλώνει μέσα στην ημέρα, ή η «δοκιμασία του βήχα» όπου ζητούμε από τη γυναίκα να βήξει με γεμάτη την κύστη, μπορούν να καλύψουν το περισσότερο της απόστασης που απομένει για την ανίχνευση των υπόλοιπων αιτιών. Από εκεί και πέρα, και συχνά πριν την τελική απόφαση για τον καθορισμό της θεραπείας, ιδίως αν πρόκειται για χειρουργική, υπάρχουν πιο εξεζητημένες εξετάσεις όπως "ουροροομετρία", "μελέτη πίεσης-ροής", "προφιλομετρία" ή ό,τι τέλος πάντων συνιστά αυτό που λέγεται "ουροδυναμικός έλεγχος". (εικ. 2)»

● Η χειρουργική θεραπεία είναι η λύση στο πρόβλημα ή υπάρχουν κι άλλοι τρόποι;
«Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μία από τις λύσεις. Υπάρχουν κι άλλες, όπως η φαρμακευτική αγωγή ή η ειδική φυσικοθεραπεία ή ο ηλεκτροερεθισμός. Ποια από όλες είναι η ενδεδειγμένη εξαρτάται από την αιτία της ακράτειας ούρων, αλλά κι από τυχόν συνύπαρξη κι άλλων νόσων ή καταστάσεων. Συχνά απαιτείται συνδυασμός κάποιων ή και όλων αυτών των τρόπων. Για παράδειγμα, όταν συνυπάρχει σημαντικού βαθμού πρόπτωση των γυναικολογικών οργάνων, είναι δύσκολο να περιμένεις η φυσικοθεραπεία να σου προσφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Εκεί θέση έχει η χειρουργική αποκατάσταση. Όταν υπάρχει μικτού τύπου ακράτεια, είναι πολύ πιθανό μαζί με το χειρουργείο να χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή. Αντίθετα, στην επιτακτικού τύπου ακράτεια, η φαρμακευτική αγωγή μόνη ή και με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας, αρκούν για την αντιμετώπισή της, ενώ ένα χειρουργείο θα μπορούσε μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση, παρά να θεραπεύσει. Σε απλές περιπτώσεις ήπιας ακράτειας επιτακτικού ή και μικτού τύπου, μπορεί να αρκεί η αλλαγή τρόπου ζωής με την αποφυγή ερεθιστικών ουσιών στη διατροφή, η αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας,  η απώλεια βάρους, η αντιμετώπιση τυχόν χρόνιου βήχα με διακοπή του καπνίσματος, παράλληλα με εκμάθηση κινητοποίησης ανασταλτικών μυών της περιοχής με ειδική τεχνική, αυτή της λεγόμενης "βιοανάδρασης" (biofeedback). Σε γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους κι είναι πιθανόν να γεννήσουν κι άλλο παιδί, είναι σφάλμα να τις χειρουργήσεις, γιατί η επόμενη εγκυμοσύνη θα αχρηστεύσει το αποτέλεσμα του χειρουργείου.
Αλλά και ο κάθε τρόπος αντιμετώπισης διαβαθμίζεται ανάλογα με τον βαθμό της διαταραχής σε ελάσσονα ή μείζονα παρεμβατικό. Για παράδειγμα, η ακράτεια προσπάθειας από μόνη της αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση μιας ταινίας κάτω από την ουρήθρα, μέσω μικρής τομής 5 εκατοστών στον κόλπο, που γίνεται με περιοχική αναισθησία, διαρκεί το πολύ μισή ώρα και στέλνει την ασθενή σπίτι της την ίδια μέρα. (εικ. 3) Η ίδια ακράτεια όμως, όταν συνοδεύεται από ολική πρόπτωση του κόλπου και της μήτρας, εκτός της ταινίας, απαιτεί ολική ανάπλαση του κόλπου, με επανατοποθέτηση της κύστης, του εντέρου, της μήτρας στη σωστή ανατομική τους θέση, διαρκεί 2 ώρες, κρατά την ασθενή στο νοσοκομείο 3 ημέρες, και εκτός δραστηριοτήτων για 1,5 μήνα. Άλλοτε μπορεί να γίνει δια μέσου του κόλπου με περιοχική αναισθησία κι άλλοτε γίνεται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία.»

Πόσο αποτελεσματικές είναι τελικά αυτές οι θεραπευτικές λύσεις;
«Μιλώντας αμιγώς για την ακράτεια των ούρων, λίγο-πολύ έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα: η πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων βρίσκεται στο 80-85% και ο βαθμός ικανοποίησης της ασθενούς σχετικά με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της και την τελική ικανοποίησή της από το αποτέλεσμα στο 90% των ερωτηθέντων γυναικών. Αυτά τα ποσοστά όμως εξαρτώνται από την ενδελεχή διαγνωστική προσπέλαση των αιτιών και την εξοικείωση του θεράποντος γιατρού με το αντικείμενο.»

Βιογραφικό Σημείωμα

Νικόλαος Επαμ. Καζανάς
Ο Νικόλαος Επαμ. Καζανάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Ο πατέρας του, Επαμεινώνδας Καζανάς, (1925 -2011) από την Καλαμάτα, ήταν Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με κλινική (Μητέρα) αρχικά (1964) στην Κουμάντου και μετά συνιδρυτής του Λητώ Καλαμάτας.

Αργότερα μετακινήθηκε στην Αθήνα, οικογενειακώς, στην ομώνυμη κλινική Λητώ (1978). Η μητέρα του, Αικατερίνη Τούντα-Καζανά, με καταγωγή από την Άνδρο, είναι Μικροβιολόγος-Βιοχημικός. Δραστηριοποιήθηκε στην Καλαμάτα ως ιδιώτης.
Τα πρώτα του σχολικά χρόνια ήταν στην Καλαμάτα. Φοίτησε στο Γυμνάσιο – Λύκειο της ΕλληνοΓαλλικής σχολής του Λεόντειου Λυκείου Πατησίων και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 αποφοιτώντας το 1993.

Γενική Χειρουργική στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο το 1997 αρχίζοντας ακολούθως την ειδίκευσή του  στη Γυναικολογία- Μαιευτική το 1998 από το Θριάσειο Νοσοκομείο.

Από το 2000 και μέχρι το 2004 συνεχίζει την βασική ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας και αργότερα υποειδίκευση στην Χειρουργική Πυέλου σε διάφορα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου :
● Medway Maritime Hospital NHS – Kent
● Royal Infirmary Hospital NHS – Bradford
● St James University Hospital – Leeds
● Whittinghton University hospital – London
• Benendeen Ch. Hospital - Kent

Εξειδικεύεται πάνω σε συγκεκριμένες χειρουργικές τεχνικές κολπικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής στα νοσοκομεία: Hopital Jeanne de Flandre - Lille και IRCAD – Strasbourg στη Γαλλία
Από το 2004 δραστηριοποιείται ως ιδιώτης στην Αθήνα και είναι συνεργάτης των Μαιευτηρίων Ιασώ, Μητέρα, Ρέα. Από το 2006 υποστηρίζει το τμήμα Ουροδυναμικής Μελέτης και Διαταραχών Πυελικού Εδάφους του Μαιευτηρίου Ιασώ.
Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά!

Εγκαίνια ιατρείου
στην Καλαμάτα
Φωτογραφία Αιμιλία Βουδικλάρη - Emy Artistic photography 

Ο Ιατρός Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Νικόλαος Καζανάς με χρόνια συνεργασίας με τις διακεκριμένες κλινικές «Ιασώ», «Ρέα» και «Μητέρα» εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου το σύγχρονο γυναικολογικό ιατρείου του στην πόλη μας, ελπίζοντας να δώσει σε όσες από εμάς το επιθυμούν λύση στο πρόβλημά τους και στην αγκαλιά μας την …πρώτη, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ακόμη, πάντοτε όμως μοναδική, αγάπη!
Πολυάριθμοι συγγενείς αλλά και φίλοι του διακεκριμένου γυναικολόγου παρευρέθησαν στην τέλεση των εγκαινίων του ιατρείου του κ. Καζανά, ποτ βρίσκεται στην οδό Αριστομένους 65 (2ος όροφος) στην Καλαμάτα, για να του ευχηθούν ό,τι το καλύτερο.
ΦωτογραφίαΑιμιλία Βουδικλάρη - Emy Artistic photography 
 
Φωτογραφία Αιμιλία Βουδικλάρη - Emy Artistic photography 
Φωτογραφία Αιμιλία Βουδικλάρη - Emy Artistic photography 

Νικόλαος Επαμεινώνδα Καζανάς
Ιατρός Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
● Ιατρείο:  Αριστομένους 65,  Καλαμάτα,
τηλ. 271210 88696, Φαξ: 27210 88651
● Ξενίας 5, Αμπελόκηποι, Αθήνα,
Τηλ. 210 7772676, Φαξ: 210 7775453

Σ.Τρ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου