Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Δεν σταμάτησαν ποτέ οι παρεμβάσεις και οι βελτιώσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις

ΓΙΑ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ «ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΕ ΟΛΑ!» ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε όσα κακά κι ανάποδα κατέγραψε και κατήγγειλε με επισκέψεις του το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής Μανώλης Μάκαρης και μέλη της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», έδωσε εχθές ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Νίκος Μπασακίδης, παραθέτοντας μια μια τις παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται ώστε οι "γηρασμένες" αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας να γίνουν το δυνατόν πιο φιλόξενες και καλλωπισμένες.
Το τελευταίο διάστημα μέσα από συσκέψεις, παρουσία αθλητικών ενώσεων και παραγόντων σωματείων αλλά και αυτοψίες στους αγωνιστικούς χώρους της πόλης μας, ο κ. Μάκαρης κατήγγειλε τη νυν δημοτική αρχή για ολιγωρία. «Ο κ. Μάκαρης έρχεται για άλλη μια φορά μετά από τα γεγονότα να εκδηλώσει όψιμα το ενδιαφέρον του», είπε ο κ. Μπασακίδης εχθές χαρακτηρίζοντας τις πράξεις του πολιτικού του «αντιπάλου» ως ανάγκη επικοινωνίας και όχι ουσίας! Δράττοντας μάλιστα της ευκαιρίας, ο κ. Μπασακίδης εξέφρασε την αδημονία του για την ολοκληρωμένη πρόταση που δημόσια έχει δεσμευθεί να φέρει στον Δήμο η παράταξη της δημοτικής αντιπολίτευσης, κρίνοντας τον ενδιαφέρον του επικεφαλής της ως καθυστερημένο!
«Στις "γηρασμένες" αλλά αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας πολλοί συμπολίτες μας είτε ως αθλούμενοι, είτε ως γονείς, είτε παράγοντες τοπικών σωματείων κάθε μέρα περνούν αρκετές ώρες και έχουν πλήρη επίγνωση για την κατάστασή τους, όσο και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Αθλητικό Οργανισμό και το Δήμο για τη συντήρηση τους.
Σε εποχές οικονομικής κρίσης τα σωματεία αυξήθηκαν, επέκτειναν τις δραστηριότητες τους, άρα και ο αριθμός των αθλουμένων. Σε αυτό τον ευχάριστο αθλητικό συνωστισμό, εμείς ως Αθλητικός Οργανισμός σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με τα σωματεία, κατορθώσαμε να ενσωματώσουμε τις νέες δραστηριότητες στην καθημερινότητα μας χωρίς τριγμούς και πολλές εντάσεις. Ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις επιπλέον απαιτήσεις και φροντίζουμε για την ευπρέπεια και τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων, προσαρμοσμένοι – κι ας μην το ξεχνάμε - στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν επιβάλει τα Capital controls τον τελευταίο χρόνο στην πατρίδα μας.
Δεν μεμψιμοιρούμε και ούτε πιστεύουμε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα επανέλθουν στην αρχική τους μορφή. Διατηρούμε θετικό ισοζύγιο σε όλα! Και αυτό είναι αποδεκτό από τους περισσότερους…
Ο κ. Μάκαρης μας καταγγέλλει για ολιγωρία και εγκατάλειψη, χωρίς βέβαια να γνωρίζει τι έχουμε κάνει φέτος στο Κλειστό στάδιο της Παραλίας, στους βοηθητικούς χώρους του Σταδίου, στις αίθουσες βαρών, στην Τέντα, στο κολυμβητήριο, στα γήπεδα ποδοσφαίρου! Έχουμε κάνει παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει την λειτουργικότητα και την αισθητική των χώρων αυτών που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την εικόνα της εγκατάλειψης που επικαλείται. Παρεμβάσεις που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό τόσο του Αθλητικού Οργανισμού όσο και του Δήμου.»
Ακολούθως και πιο αναλυτικά ο κ. Μπασακίδης αναφέρθηκε σε όλες παρεμβάσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στους αθλητικούς χώρους του Δήμου.

Κλειστό Στάδιο παραλίας
Στο κλειστό της Παραλίας, επισκευάστηκε η στέγη, οργανώθηκε και λειτουργεί πραγματικά το ιατρείο, λειτουργεί ο εξαερισμός, ευπρεπίστηκαν τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες, κ.ά
Όσο για το ιατρείο είναι κλειστό καθώς μέσα έχει ότι χρειάζεται ένα φαρμακείο και ανοίγει εφόσον και όποτε χρειαστεί.


Στη Νότια κερκίδα του Σταδίου, επισκευάστηκαν τα όργανα γυμναστικής στις αίθουσες Βαρών και Αποκατάστασης, αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στα παράθυρα και τις τουαλέτες και ευπρεπίστηκαν τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων.
Στο βόρειο τμήμα του Σταδίου, το ένα γήπεδο basket απέκτησε νέο αντιολισθητικό τάπητα, που όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα οριοθετηθεί και παράλληλα κατασκευάζεται ήδη, ένα skatePark.
Περιμετρικά του μαντρότοιχου του Σταδίου, δημιουργείται ειδικός διάδρομος για την εξυπηρέτηση των δρομέων και την αποσυμφόρηση του κεντρικού αγωνιστικού στίβου.

Κλειστό Γυμναστήριο «Τέντα»
Στην Τέντα, επισκευάστηκε ο αγωνιστικός χώρος του κεντρικού γηπέδου, τοποθετήθηκαν προστατευτικά καλύμματα, αντικαταστάθηκαν οι μεταλλικοί αεραγωγοί του παρκέ, μονώθηκε από τα νερά το δυτικό τμήμα του γηπέδου, λειτουργεί η θέρμανση, κ.ά.

Ειδικά για την θέρμανση ο κ. Μπασακίδης είπε «Πήγα στον αγώνα Καλαμάτα BC – Ακάδημος κι όλοι διαμαρτύρονταν πως έχει πολλή ζέστη κι αυτό γιατί; Γιατί πήγαμε στο άλλο άκρο, από τη μια δεν είχαμε θέρμανση κι όταν τη βρήκαμε το παρακάναμε!!! Τους ρώτησα λοιπόν ποιες ώρες χρειάζονται θέρμανση και βάλαμε πρόγραμμα και επίσης να πούμε πως έχουμε θέρμανση με μικρό κόστος, διότι καταναλώνουμε λίγα λίτρα.»

Το κολυμβητήριο Καλαμάτας
Στο κολυμβητήριο, επισκευάστηκαν το λεβητοστάσιο, οι διαδρομές, οι βατήρες και ο χώρος αναμονής των κολυμβητών.

«Έχουμε προγραμματίσει ποσό 70 χιλιάδων ευρώ (από τις 16/2/2013) για να επέμβουμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις και να τις διορθώσουμε. Η πρώτη κίνησή μας θα είναι η στέγη των αποδυτηρίων του κολυμβητηρίου και μετά θα φτιάξουμε τα αποδυτήρια.»

Δημοτικό γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης», αποκαταστάθηκαν οι βλάβες των υδραυλικών στα αποδυτήρια, επισκευάστηκαν η περίφραξη, οι πάγκοι των αναπληρωματικών, το δημοσιογραφικό θεωρείο και τα προστατευτικά συρματοπλέγματα, έγινε η κοπή των ευκαλύπτων, επισκευάστηκαν οι προβολείς, ευπρεπίστηκαν οι κερκίδες, κ.α.
«Δεν είναι διαφορετικό το «Μπαχράμης»; Δεν είπα ότι έγινε Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά ας είμαστε και προσγειωμένοι! Καθαριότητα; Καθαριότητα γίνεται κάθε μέρα, εάν υπάρχει μια ανθρώπινη αδυναμία δεν αναιρεί αυτό που κάνουμε κάθε μέρα…

Για ηθελημένη άγνοια κατηγόρησε
τον Μάκαρη ο Μπασακίδης
«Σε όλα τα γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα έγιναν οι αναγκαίες συντηρήσεις» είπε και συνέχισε κατηγορώντας τον Μανώλη Μάκαρη για ηθελημένη άγνοια ως προς τις κινήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αναφερόμενος επίσης σε προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας για την χρηματοδότηση μελετών με σκοπό την επισκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σταδίου σε Περιφέρεια Πελοποννήσου και ΓΓΑ ύψους 5 εκατ. ευρώ…
«Έγιναν πολλά, δεν είναι αρκετά, την επόμενη χρονιά θα γίνουν ακόμη περισσότερα, όπως έχουν αποφασισθεί σε σύσκεψη στις τεχνικές υπηρεσίες την 16η Φεβρουαρίου, μια σειρά από παρεμβάσεις, στο κολυμβητήριο, στην Τέντα και το Στάδιο, που θα βελτιώσουν την εικόνα και την λειτουργικότητα αυτών των εγκαταστάσεων.
Μας καταγγέλλει για ολιγωρία, αλλά γνωρίζει και το κρύβει, ότι :
Έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια και στη ΓΓΑ για χρηματοδότηση μια τεκμηριωμένη μελέτη ύψους περίπου 5.000.000€, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τις επισκευές στο Δημοτικό Στάδιο και την ανακατασκευή του αγωνιστικού στίβου.
Οι αιτιάσεις του δημάρχου προς κάθε πηγή χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του κελύφους στην Τέντα, είναι διαχρονικές και επίμονες. Προσπάθειες που δυστυχώς γίνονται χρόνια και που παρά τις υποσχέσεις δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Αντίθετα παρατηρούμε δίπλα μας, να φεύγουν χρηματοδοτήσεις προς Δήμους ημετέρους της Περιφέρειας Αττικής προς την σημερινή κυβέρνηση, στην οποία ο κ. Μάκαρης είναι φιλικά προσκείμενος, και χρηματοδοτούνται αθλητικά έργα αμφιβόλου αναγκαιότητας. Αισιοδοξούμε βέβαια ότι μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας ο κ. Μάκαρης θα κάνει την παρέμβαση του ώστε να χρηματοδοτηθεί και ο Δήμος Καλαμάτας και να λύσει ένα μεγάλος μέρος από τα προβλήματα που έχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αγνοεί ηθελημένα, ότι αυτή τη στιγμή επισκευάζεται το κλειστό γυμναστήριο του Πολυκλαδικού, το οποίο θα αποτελέσει άριστο προπονητήριο για τις ομάδες και θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Μαζικού Αθλητισμού.
Αγνοεί ο κ. Μάκαρης πως είναι σε εξέλιξη η εργολαβία για την επισκευή δύο γηπέδων Basket (Πάρκο ΟΣΕ, Όχθη Νέδοντα) που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Μαζικού Αθλητισμού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αγνοεί ότι με το δάνειο που έλαβε ο Δήμος θα κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα στα Σφαγεία όπως και το προπονητήριο στην περιοχή Παλιάμπελα με χρηματοδότηση από το Δάνειο που έλαβε για έργα ο Δήμος.
Προσπαθήσαμε να εντάξουμε σε αυτό το δάνειο και την αντικατάσταση του κελύφους της Τέντας, κάτι που απορρίφθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κατασκευάζεται πίστα SkateBoard στο βόρειο τμήμα του Εθνικού Σταδίου, για τις ανάγκες τμήματος της νεολαίας της περιοχής.»
Σε ό,τι αφορά στο κολυμβητήριο και τις ώρες κάλυψης της πισίνας με τις κουβέρτες, το κολυμβητήριο είναι σκεπασμένο μέχρι τις 4 μ.μ., σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε με τα σωματεία. Υπεύθυνος είναι ο Γιάννης Καλαμαράς από τη μεριά του Άργη, ο οποίος χρησιμοποιεί το σύστημα με τις κουβέρτες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, για να μπορέσουμε να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος.
Έχουμε θέρμανση κι αυτό που καταναλώνουμε τώρα, είναι το 1/3 αυτού που καταναλώναμε πριν 5 χρόνια όταν τα πάντα έρρεαν και ασύδοτα όλοι λειτουργούν το καλοριφέρ στο κολυμβητήριο.»
Ένα ακόμη θέμα που θίχτηκε ήταν αυτό της πρόσβασης ατόμων ΑμεΑ στις αθλητικές εγκαταστάσεις και ειδικότερα στο κλειστό του σταδίου, όπου ο κ. Μπασακίδης στάθηκε στην ύπαρξη ράμπας, αριστερά της εισόδου του κλειστού της παραλίας, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο την ανατολική είσοδο.

Επισκέψεις επικοινωνιακού

χαρακτήρα κι όχι ουσίας
Δράττοντας της ευκαιρίας που του δόθηκε ο κ. Μπασακίδης αφού εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι επισκέψεις Μάκαρη έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, φανέρωσε την προσμονή του για την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει δημόσια δεσμευθεί να φέρει στον Δήμο, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες».
«Ο κ. Μάκαρης έρχεται για άλλη μια φορά μετά από τα γεγονότα να εκδηλώσει όψιμα το ενδιαφέρον του. Τον ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία, αφού όπως ο ίδιος είπε: "επισκέπτομαι τις αθλητικές εγκαταστάσεις για να μάθω, να ενημερωθώ" και μαζί του παίρνει τις κάμερες και τις φωτογραφίες…!
Έχει υποσχεθεί πρόταση ολοκληρωμένη, στην οποία ελπίζουμε ότι εκτός από την κοστολόγηση της, θα αναφέρει και τις πηγές χρηματοδότησης! Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για να φτιάξουμε αυτό το "γηρασμένο" τοπίο που έχουμε…
Εμείς ως δημοτική αρχή, με γνώση και ρεαλισμό πορευόμαστε για την εξυπηρέτηση και το συμφέρον όλων των αθλουμένων στην πόλη αλλά και των σωματείων.
Ο τρόπος με τον οποίο διοικούμε αυτή τη στιγμή τις αθλητικές εγκαταστάσεις δεν αποτρέπει τον κόσμο να τις χρησιμοποιεί, ούτε τον ευχαριστούν τα μέγιστα αλλά τον ενθαρρύνουν!»


Βελτιώσεις στον τάπητα του μήκους
εν όψει «Παπαφλεσσείων»
Με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση του μίτινγκ στίβου με την επωνυμία «Παπαφλέσσεια», στερούμενου πλέον της μεγάλης αίγλης του παρελθόντος και του διεθνούς χαρακτήρα, ο κ. Μπασακίδης δέχθηκε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που επικεντρώθηκαν στο ταρτάν του δημοτικού σταδίου, που αποδεδειγμένα πια βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση. Οι μεγάλες ζημιές στο ταρτάν εντοπίζονται στα σημεία εκκίνησης και τερματισμού αλλά και στη στροφή, επιφυλάσσοντας κινδύνους για τους αθλούμενους.
Από τη μεριά του ο κ. Μπασακίδης, τόνισε πως καθημερινά αθλείται ο ίδιος στο γήπεδο και προέβη στη διαπίστωση πως οι ζημιές που εγκυμονεί το ταρτάν αφορούν περισσότερο στις επιδόσεις των αθλητών και όχι τόσο σε τυχόν σοβαρό τραυματισμό.
«Είμαι κάθε μέρα στο στάδιο και τρέχω. Δεν είναι τόσο ακραίο, δεν έχει σχέση με την ασφάλεια. Είναι θέμα επιδόσεων και βεβαίως αυτό είναι το ζητούμενο για έναν αθλητή.»
Όσο για την κατάστασή του είπε: «Ο ΣΕΓΑΣ γνωρίζει για την κατάσταση γιατί δεν είναι το μοναδικό γήπεδο με προβλήματα. Όλα τα γήπεδα - εξαιρουμένου του Ολυμπιακού Σταδίου και στο Ρέθυμνο - έχουν προβλήματα στον αγωνιστικό στίβο.
Παράδειγμα τα Τρίκαλα, παρόλα ταύτα ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει πρωταθλήματα στίβου, διεθνή και άλλα μίτινγκ.»
Εν όψει των αγώνων προβλέπει βελτιωτικές παρέμβασης αλλά περιορισμένες λόγω κόστους «Εν όψει των αγώνων για τον τάπητα, επειδή το κόστος είναι πολύ μεγάλο, έχουμε προγραμματίσει βελτιώσεις στον τάπητα του μήκους, για τον τάπητα των 100 μ. δεν πιστεύω ότι θα προλάβουμε, διότι είναι και τεχνικό θέμα!
Μονάχα να σας πω πως το αθλητικό υλικό που πήραμε για το βόλεϊ (στήλη και φιλέ) έκαναν ενάμιση μήνα να έρθουν και με τεράστια πίεση.
Τα capital controls δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή ο συμπολίτης μας στα ΑΤΜ, έχουν αλλάξει και τον τρόπο συνεργασίας των επιχειρήσεων μεταξύ τους.»

Υ.Γ. Κανείς δεν αρνείται πως η κατάσταση ειδικά στο δημοτικό γήπεδο και στο ταρτάν του κλασικού αθλητισμού είναι κακή. Οι ελλείψεις πολλές, οι ανάγκες διαδέχονται η μια την άλλη. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ναι, είναι «γηρασμένες» και κάθε χρόνος που περνά επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση. Η ανάγκη για αλλαγές, βελτιώσεις, προσθήκες, ανανεώσεις είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας με τον αθλητισμό από τα πρώτα «θύματά» της.
Αυτό που οφείλει κάθε δημοτική αρχή και αρμόδιος φορέας είναι η το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και συντήρησή τους. Σαφώς και η υπόσχεση για νέες εγκαταστάσεις προσφέρει χαμόγελα ενώ η ύπαρξή τους, εφόσον κι όταν πάρουν σάρκα και οστά, θα λειτουργήσει ευεργετικά για τον παραμελημένο επί σειρά ετών αθλητικό κόσμο μας, έως τότε ωστόσο η κάθε δημοτική αρχή δίνει τις δικές της εξετάσεις και στο τέλος της θητείας θα βαθμολογηθεί ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της.
Με δεδομένο δε πως ο αθλητισμός προσφέρει σωματική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη στους ανθρώπους κάθε ηλικίας, πιο σημαντική όλων στους νεολαίους που αποτελούν το μέλλον, η φροντίδα του (μέσα δηλαδή από σύγχρονες ή έστω καλά συντηρημένες εγκαταστάσεις) είναι επιτακτική και όχι μια προτεραιότητα για το …«ντουλάπι των λησμονημένων ιδεών»!



Σίσσυ Τριάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου